Pagina's

zondag 31 januari 2010

Oosterpark: Shared Past, Common Future


In het Oosterpark bevindt zich sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden, ontworpen door Erwin de Vries, ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland. Elk jaar op 1 juli wordt er herdacht dat in Nederland op 1 juli 1863 de slavernij wettelijk afgeschaft is. Het monument verbeeldt het verleden - de dramatische geschiedenis van de slavernij -, het heden, - het doorbreken van de muur van weerstand - en de toekomst - de drang naar vrijheid en een betere toekomst.
(tekst wikipedia)

zaterdag 30 januari 2010

Oosterpark Beelden

Van Gerrit Bolhuis is het bronzen beeld De bokkenrijder (1957): een jongen gezeten op een bok, met ruimte achter zich voor andere kinderen.
Het beeld ‘Spelende kinderen’ (1957) is gemaakt door beeldhouwster Katinka van Rood-Limpers (1913 - 2000) en stelt een rennende jongen voor met een meisje op zijn rug. Het beeld is gemaakt van brons en geplaatst op een hoge stenen sokkel.

(tekst: Wikipedia)

vrijdag 29 januari 2010

Oosterpark: De schreeuw en de Titaantjes


Het 4,5 meter hoge roestvast stalen beeld heeft de vorm van een gestileerd profiel van een gezicht dat aan de ene kant schreeuwt en aan de andere kant een gesloten mond toont. Het verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd.
De ontwerper, Jeroen Henneman, zei ter gelegenheid van de onthulling dat hij hoopt dat het beeld passanten herinnert aan het moment van de moord; "aan Theo van Gogh, die schreeuwt om genade."
voor meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Schreeuw_(beeld)


Hans Baayens vervaardigde het beeld van drie Titaantjes, naar het gelijknamige boek van Nescio. Nescio is het pseudoniem van de Nederlandse schrijver Jan H.M. Grönloh (1882-1961). Het beeld is tien jaar na zijn dood geplaatst in het Oosterpark, de buurt waar hij een groot deel van zijn leven woonde. Het beeld stelt drie hangende jongens voor op een bankje: Koekebakker, Hoyer en Bavink. Zij komen voor in het verhaal van de Titaantjes.