Pagina's

woensdag 10 februari 2010

Langs 't IJ

De Passenger Terminal Amsterdam (Passenger Terminal Amsterdam, PTA) aan de Piet Heinkade is in 2000 in gebruik genomen als aanlegplaats voor cruiseschepen. Voordien was er een kleinere passagiersterminal. De kadelengte bedraagt 600 meter, zodat ook de grootste schepen kunnen afmeren. Jaarlijks leggen er zo’n honderd cruiseschepen aan en voorts nog enkele honderden schepen voor Rijncruises. De PTA is een gemeenschappelijke onderneming van de Haven Amsterdam en NS Poort. Het opvallende gebouw in de vorm van een grote golf wordt regelmatig verhuurd aan instellingen en bedrijven.
Naast het gebouw van de PTA liggen het Muziekgebouw aan 't IJ en het Mövenpick Hotel Amsterdam.
Sinds 2005 is de PTA ook per tram bereikbaar. Tramlijn 16 werd toen verlengd naar de Piet Heinkade. In 2006 nam lijn 25 de route tussen Centraal Station en PTA over. De IJtram (lijn 26) heeft ook een halte bij de PTA en het Muziekgebouw.Het Muziekgebouw aan 't IJ is een concertzaal aan het IJ in Amsterdam, die in hoofdzaak activiteiten ondersteunt gerelateerd aan eigentijdse klassieke muziek. Het gebouw ligt boven de IJtunnel, op tien minuten lopen vanaf station Amsterdam Centraal. Het gebouw is ontworpen door het Deense architectenbureau 3xNielsen[1]. Het Bimhuis vormt een -deels- geïntegreerd gedeelte van het Muziekgebouw.

Het Muziekgebouw werd geopend op 15 juni 2005 en bevat een middelgrote zaal (afmetingen 20 x 30m) voor klassiek en eigentijds repertoire met ruimte voor 725 zitplaatsen. De zaal heeft een variabele akoestiek waarbij de nagalmtijd kan variëren van 1,5 tot 3,5 seconden. Dit wordt bereikt door het plafond op en neer te laten bewegen. Ook de vloer is beweegbaar. De zijwanden kunnen naar het podium verplaatst worden, en ook kan de achterwand omhoog gehesen worden. Ook de verlichting van de wanden is variabel van kleur door middel van LED armaturen. De zaal heeft twee smalle balkons, voor één rij bezoekers. Daarnaast is er een kleine zaal (afmetingen 19 x 8m) met ruimte voor 100 zitplaatsen. Voor de musici zelf zijn er drie repetitieruimtes

BIMhuis
Het Bimhuis is een concertzaal voor jazz en geïmproviseerde muziek in Amsterdam.
Het Bimhuis is opgericht door en vernoemd naar de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM).
Het Bimhuis is in 1974 opgericht. Tot en met november 2004 was deze jazzclub gevestigd aan de Oudeschans 73-77. Sinds 19 februari 2005 heeft het Bimhuis een nieuw onderkomen aan de zuidelijke IJ-oever, aan de Piet Heinkade 3, naast het Muziekgebouw aan 't IJ. Jaarlijks vinden er ruim 250 jazzconcerten plaats. Het podium bevindt zich voor een grote glazen wand waardoor het publiek uitzicht heeft op de historische Amsterdamse binnenstad.

(tekst: wikipedia)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten