Pagina's

zaterdag 20 februari 2010

Lloyd hotel Amsterdam

Het gebouw is in 1918 ontworpen door architect Evert Breman, in opdracht van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL). Dit bedrijf kwam voort uit de Zuid-Amerika Lijn (ZAL). Toen de ZAL een belangrijk deel van het vrachtaanbod verloor als gevolg van de mond-en-klauwzeerepidemie die in het begin van de twintigste eeuw in Zuid-Amerika woedde, besloot het bedrijf zich te gaan toeleggen op passagiersvervoer.

De KHL wilde het hotel gebruiken als reclame, om clientèle te werven voor de passagierslijn naar Zuid-Amerika. Het hotel werd gebouwd in een eclectische stijl, met invloeden van de Amsterdamse School. Toen het op 1 juni 1921 werd opgeleverd had het acht keer meer gekost dan oorspronkelijk was geraamd, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan het latere Oost-Europese joodse vluchtelingen.
Gevangenis
Van 1921 tot 1936 deed het gebouw dienst als tijdelijk verblijf voor landverhuizers. Gedurende die periode reisden duizenden emigranten - veelal arme Oost-Europese joden die de pogroms waren ontvlucht - via de KHL naar Zuid-Amerika. Eens in de drie weken vertrok een KHL-schip. De wachttijd kon men in het hotel doorbrengen.
In 1936 ging de KHL failliet. Het hotel kwam toen in handen van de gemeente Amsterdam. Vervolgens nam de Nederlandse staat het hotel over, en vanaf 1938 werd het gebruikt als opvang voor joodse vluchtelingen uit Duitsland.
GevangenisZie Huis van Bewaring III (Lloyd Hotel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als gevangenis. In 1941 werden de Februaristakers er opgesloten. Na de oorlog heeft het gebouw nog tot 1989 als gevangenis gefunctioneerd; tot 1963 voor volwassenen en na 1963 als jeugdgevangenis. De naam "Lloyd Hotel" is in Amsterdam dan ook nog steeds verbonden aan een jeugdgevangenis; tegenwoordig bekend als 't Nieuwe Lloyd.
(tekst Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten