Pagina's

woensdag 17 februari 2010

Sarphatipark

Het Sarphatipark is een rechthoekig park van 4,5 hectare in het midden van de Amsterdamse woonwijk De Pijp in het stadsdeel Oud-Zuid. Het park is vernoemd naar de arts, stedenbouwer en weldoener Samuel Sarphati, van wie een standbeeld in het park staat.
De Amsterdamse joodse arts Samuel Sarphati (1813-1866) was de aanzetter voor het aanleggen van dit park. Het ontwerp in Engelse landschapsstijl is van de stadsingenieur Van Niftrik. Pas in 1885, 19 jaar na de dood van Sarphati, werd begonnen met de aanleg van het park. Het park paste in het uitbreidingsplan van Kalff; in het eerdere plan van Van Niftrik was deze locatie nog bestemd voor de aanleg van een Centraal Station.
Het park werd niet opgehoogd, zoals de straten in de omgeving, waardoor het lager ligt dan de rest van De Pijp. Om het water in de vijvers te kunnen verversen werd vanaf de Stadhouderskade via een ondergrondse buis water naar het park geleid dat de vijvers via een waterval van vers water voorzag. Aan de Tweede van der Helststraat werd een gemaal aangelegd dat het overtollige water weer loosde. De bebouwing rond het park bestaat uit laat 19e eeuwse etagewoningen die rijker gedecoreerd zijn dan de woningen in de rest van De Pijp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het standbeeld van Sarphati verwijderd door de Duitse bezetters en het park omgedoopt tot Bollandpark, naar de filosoof Bolland. Dit werd op 18 mei 1945 teruggedraaid.
In 2004 heeft het park een grote opknapbeurt gekregen, een belangrijke doelstelling was het verbeteren van de waterkwaliteit
(tekst: Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten